Moderné odbory Volkswagen nepodporujú politickú kampaň na téme zastropovania veku odchodu do dôchodku, majú lepšie riešenia

„Moderné odbory Volkswagen (MOV) majú lepšie riešenia ako populistické zastropovanie odchodu veku do dôchodku. Priznajme si to, demografia nepustí a buď bude vek odchodu do dôchodku stúpať alebo budú dôchodcovia žobrákmi s nízkym dôchodkom,“ povedal Zoroslav Smolinský, predseda MOV.

Netreba zabúdať, že to bola sociálno-demokratická vláda Roberta Fica v roku 2012, ktorá zaviedla automat na zvyšovanie veku odchodu do dôchodku od roku 2017. Dnes paradoxne strana SMER-SD podporuje časť odborárov, ktorí vedú kampaň za zastropovanie veku odchodu do dôchodku: „Pán Fico by mal vedieť, že odborári KOVO nie sú jedinými odborármi na Slovensku, ale že sú tu aj moderné odbory,“ uviedol predseda Moderných odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský.

„Ako predseda MOV chcem poukázať na to, že sú tu lepšie riešenia, ako populistické zastropovanie veku odchodu do dôchodku, ktoré bude kvôli dlhodobo nízkej pôrodnosti a ubúdaniu obyvateľstva znamenať znižovanie dôchodkov. Či už je to kategorizovanie pracovných profesií do rôznych pásiem veku odchodu do dôchodku alebo znižovanie počtu pracovných dní pre ľudí podľa výšky veku a delené pracovné miesta, sú to skutočné riešenia situácie, ktoré musíme hľadať. Prečo by napríklad lekár či IT špecialista nemohli pracovať aj do vyššieho veku oproti pracovníkovi na výrobnej linke alebo murárovi? Prečo by ľudia vo vyššom veku, ktorí vo vyspelých krajinách chytajú druhý dych a prijímajú nové výzvy v zamestnaní, nemohli pracovať napríklad po päťdesiatke 4 dni a 3 dni po šesťdesiatke? Ľuďom treba pri téme zastropovania férovo povedať aj to B o nízkych dôchodkoch, ktoré budú po zastropovaní mať,“ uzavrel Zoroslav Smolinský, predseda Moderných odborov Volkswagen.